Kiten

Een powerkite of traction kite is een grote kite die ontworpen is om krachtige rukken te geven.
Powerkites zijn er in twee belangrijke vormen, de foilkite en de leading edge inflatable kite. Verder zijn er zogenoemde rigid-framed powerkites en soft single skin kites. Er zijn verschillende beheersingssystemen die bij powerkites worden gebruikt. Ze hebben twee tot vijf lijnen en een paneel met hendels. De maten van een powerkite verschillen sterk per merk en variëren tussen de 1,2 m² tot 23,5 m².

Vanwege de kracht die de powerkites opwekken, moet de sport zorgvuldig worden beoefend in een veilige omgeving en met goed materiaal. Een helm is vaak aan te raden, zelfs op het water, gezien de wind de kiter in korte tijd erg hoog op kan liften. Deze vorm van kitesurfen kan overigens voor zowel de beoefenaar, als ook diens omgeving gevaarlijk zijn. Al worden het powerkiten tot de extreme sporten gerekend, toch zijn er ook verschillende niveaus van deze sportbeoefening die veel minder gevaarlijk zijn.

Alle afzonderlijke kites zijn voor een bepaald doel ontwikkeld: voor bijvoorbeeld het water, land, kracht of manoeuvreerbaarheid.

Flyboarden is een sport die wel iets weg heeft van kitesurfen. Flyboarden wordt gedaan met een soort snowboard op wielen, vergelijkbaar met een groot skateboard. Er worden vaak zogenaamde 'All Terrain Boards' of 'Mountainboards' voor gebruikt. Voor de aandrijving zorgt een kitesurfvlieger, een snowkite of een grote matrasvlieger. Zo is het mogelijk om op windkracht grote snelheden te halen of - mits de vlieger voldoende lift heeft - te freestylen; Dat wil zeggen: Allerlei sprongen en bewegingen tijdens die sprongen te maken.
Flyboarden is een snelgroeiende sport. De snelheid is niet echt belangrijk. Het wordt vaak gedaan door mensen die in de zomermaanden kitesurfen en in de winter dan als alternatief flyboarden (ofwel landboarden).

Snowkiten lijkt heel erg op kitesurfen. Het wordt alleen in de sneeuw gedaan, met ski's of een snowboard. Meestal worden dezelfde kites als bij het kitesurfen gebruikt. Het wordt door relatief weinig mensen beoefend, omdat er maar weinig locaties zijn om te snowkiten. In Nederland gebeurt het maar zelden dat er genoeg sneeuw en wind is om te snowkiten.

De sport kan zowel op bergen als op sneeuwvlaktes worden beoefend. Door de stijgende lucht in de bergen is het mogelijk om hele lange en verre sprongen te maken, het heeft dan wat weg van paragliden. Sneeuwvlaktes zijn perfect om te freestylen. Bijna alle tricks die je op het water tijdens het kitesurfen kan doen, kunnen ook in de sneeuw worden gedaan. Het kan op een gewoon snowboard, maar er zijn ook een paar fabrikanten die speciale boards voor het snowkiten maken.

Trick-kiten is een vorm van vliegeren waarbij leuke truukjes worden uitgevoerd. Trick-kiten wordt gedaan met een bestuurbare vlieger, dit is meestal een vlieger met twee lijnen. Door de bouw van de speciale trick-kites kun je er hele leuke truukjes mee uithalen. Sommige trick-kites zijn zo licht gebouwd dat je er ook binnenshuis mee kunt vliegeren.